Športna društva

- Slovenska športna društva
v Italiji
od leta 1869
do danes

 

Na seznamu so vsa naša aktivna društva, včlanjena in nevčlanjena v Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.

Odprite posamezna društva (podčrtana) in dobili boste njihove osnovne podatke: grb, naslov, ustanovitev, športne objekte, aktivnost, odbor, predsednikovo sliko.

Adria
Anandita
Azeta
Body Fashion (rekr.)
Bor ŠZ
Bor AK
Bor KK
Bor NK
Bor OD
Bor PK
Brdina
Breg
Briški grič
Cerovlje Mavhinje
Cicibona
Čarnik
Čupa
Doberdob
Devin
Dolga krona
Dom

Gaja
Govolley
Grmada
Jadran
Juventina
Kontovel
Kras NK
Kras Šk
Krut
M. Klein
Mak
Mladina
Mladost
Naš prapor
Olympia
OOZUS
Polet
Planinska družina Benečije
Pomlad
Primorec

Primorje
Primotor klub
Prosek (rekr.)
Shinkai klub
Sidro
Sirena
Sklad Mitja Čuk
Sloga
SPDG
SPDT
Soča
Sokol
Sovodnje
Šilec
Val
Vesna
Vipava
Vipava-Vipacco
Zarja
Zarja/Gaja

 

Slovenska športna društva v Italiji

V zgodovini slovenskega športa v Italiji, od ustanovitve Južnega Sokola leta 1869 do danes, je delovalo in še deluje na desetine in desetine športnih društev.
Delovanje nekaterih športnih društev je nasilno prekinil ali ukinil fašistični režim: leta 1927 so namreč italijanske oblasti s posebnim dekretom ukinile vsako prosvetno in športno dejavnost pri nas. Mnoga društva so ukinila svojo dejavnost tudi zato, ker ni bilo več zanimanja za določene športne panoge. Spet druga so prenehala enostavno zaradi pomanjkanja organizacijske strukture, športnih delavcev in športnikov.
V več kot sto letih našega športa so se tudi stalno porajala nova društva, da bi zadostila potrebam domačih ljudi ali da bi sledila novim športnim disciplinam in tokovom. Vselej (ali vsaj v prvih letih delovanja) je bil cilj naših društev ta, da bi obdržala našo mladino v slovenskem okolju.
Da je bila ljubezen do narave, gora in planin vedno globoko zakoreninjena v naših ljudeh, kaže tudi podatek, da sta naši najstarejši športni društvi, ki še vedno delujeta, prav Slovensko planinsko društvo Trst (ustanovljeno leta 1904) in Slovensko planinsko društvo Gorica (1911).
Tudi ni skoraj športne panoge, s katero bi se naša društva ne ukvarjala, saj so od nekdaj držala korak z evropsko športno stvarnostjo. Od Sokolov, ki so vadili telovadbo, do društva Balkan, ki je gojilo kolesarstvo; od Zarje in Primorja, ki sta se ukvarjala z nogometom, od Bora, ki je začel z odbojko, košarko in namiznim tenisom, do drugih klubov, ki so začeli z modernimi športi (kotalkanje, rolkanje, karate itd.), so imeli torej naši športniki možnost za navadno in kakovostno vadbo ter seveda za nastopanje na turnirjih, prvenstvih in mednarodnih tekmovanjih.
Iz naših športnih društev je zraslo mnogo državnih reprezentantov, ki so nastopali na mednarodnih turnirjih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter celo na olimpijskih igrah.
Nekatera naša društva so nastopala v najvišji italijanski ligi, kot Borova ženska odbojkarska ekipa (v sezonah 1965/66 in 1966/67), Sokolova moška namiznoteniška vrsta (1972/73), Krasova ženska namiznoteniška ekipa (je že od leta 1972 v A ligi), Polet Kwins v hokeju in line (od sezone 1996/97).
Za več kot stoletno delovanje našega športa pa imajo in so imeli nedvomno največ zaslug na tisoče športnih delavcev, ki so nesebično delali in delajo dan za dnem za ohranitev in razvoj te raznolike dejavnosti, na katero smo tudi upravičeno ponosni.