Aljoša ŽERJAL  

Njegova športna dela

Filmi
9 zlatih kolajn za 5 Krasovih deklet
Tanja Romano, evropska in svetovna prvakinja

Aljoša Žerjal se je rodil v Škednju pri Trstu 22. maja 1928. Po dokončani Trgovski akademiji se je zaposlil pri pomorski agenciji Mediterranea v Trstu, ki jo je dolga leta vodil kot direktor, pozneje pa kot predsednik. Sedaj je v pokoju.
Snemati je začel ob pustu leta 1954. Takrat mu je prijatelj Edi Šelhaus, vojni reporter, posodil staro nemško kamero Agfa. Odzval se je na natečaj za kinoamaterje na božično tekmo. Posnel je igrani film Božično drevo in zmagal. Odtlej je posnel le še nekaj igranih filmov, med temi Male trobente (1958), Začelo se je tako (1964), Trogloditi (1999) in druge.Njegovi filmi so večinoma opremljeni z zvočnim komentarjem.
Veliko je Žerjalovih filmov tudi s športno tematiko, ki skoraj vedno presegajo goli prikaz športnega dogodka. Značilen je njegov film "9 zlatih kolajn za 5 Krasovih deklet. Film o namiznem tenisu, ki je močan in poln energije. "Moral sem posnet te pupe, da bi tudi v Italiji videli česa smo Slovenci zmožni", je v intervjuju za Martino Kafol izjavil Žerjal. Za film "Tanja Romano, evropska in svetovna prvakinja" je v Moskvi na mednarodnem filmskem športnem festivalu prejel Nagrado za lepote v športu in priznanje na festivalu v Mialnu. Žerjal je dobil priznanje tudi v Castrocaru Terme (Forli`) za film "4 zlata Krasova dekleta" (4 ragazze d'oro del Kras). Sicer pa je vedno s kamero spremljal in še vedno spremlja naše športne dogodke.
Leta 2004 je bil zelo priljubljen med našimi športniki niz desetih dveminutnih oddaj, ki so bili pravi filmski biseri Aljoše Žerjala s pretekle in polpretekle zgodovine našega športa.Oddaje, ki jih je pripravil Mario Šušteršič za tretjo mrežo deželne slovenske televizije, so se začele z nogometno tekmo med višjima šolama Trgovse in Realne s sodnikom Josipom Tavčarjem in stranskim sodnikom Jocom Turkom. Sledile so oddaje od Krasovih namiznoateniških igralkah, o osnovnošolski olimpiadi in drugih dogodkih do zadnje oddajo o naši svetovni prvakinji Tanji Romano.
Kot velik ljubitelj športa je v kamero ujel še veliko mednarodnih športnih dogodkov, od olimpijskih iger v Mehiki in v Moskvi do svetovnega prvenstva v gimnastiki v Strasbourgu in še veliko drugih.

 


Aljoša Žerjal (foto 2003)