ZSŠDI

Trst, 09.10.2015

ZSŠDI ostro obsoja dogodek na tekmi
cicibanov S. Luigi - Kras

Tiskovno sporočilo ZSŠDI

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji z veliko mero zaprepaščenosti in zaskrbljenosti spremlja žalostni dogodek, ki naj bi se pripetil na nogometni tekmi najmlajših med ekipo San Luigi iz Trsta in NK Kras Repen. Vest, da je bila otrokom ekipe našega slovenskega društva onemogočena pravica, da svojega nasprotnika – tako kot zahteva protokol – pred začetkom same tekme pozdravijo s slovenskim “Zdravo”, je malodane šokantna in zavita v tiste turobne črne barve, s katerimi je zgodovina že zdavnaj opravila. Mi vsi - vsi športniki slovenske narodnosti in sploh vsi, ki zastopajo slovenske barve naših društev, smo globoko prizadeti in užaljeni. Ne moremo razumeti, kako je sploh lahko prišlo do tako nesrečnega incidenta in kako je sploh mogoče postavljati danes v svetu, ki je – če drugega ne – povsem globaliziran, besedne grožnje, ki močno spominjajo na eno najgrših in najbolj sramotnih strani italijanske zgodovine.
Avtoritativno onemogočiti iskren pozdrav mlademu človeku je dejanje, ki je že samo po sebi nekaj nevzgojnega, da ne rečemo podlega, nekaj, kar nikakor ne spada v vzgojno področje našega vsakdana in torej tudi v šport ne! Če ob tem pomislimo, da je prišlo do moralne prisile, za uveljavitev neke navidezne avtoritete starejšega človeka nad mlajšim, ko si starejši dovoli teptati narodnostna načela mlajšega s prepovedjo uporabe jezika, v katerem se otrok izraža in ob katerem gradi svojo osebnost, potem stvar resnično izzveni še huje in je vredna vse obsodbe brez nikakršnih opravičevanj in iskanja nekih kompromisnih rešitev in izhodov.
ZSŠDI zahteva, da nogometna zveza opravi temeljito preiskavo v zvezi z dogodkom in da ob ugotovitvi krivcev tudi ustrezno disciplinsko ukrepa. Od društva San Luigi pa zahteva, da se javno opraviči in da vsekakor izrazi na povsem jasen način svoja stališča ob neopravičljivem zadržanju svojega odbornika in da jasno ožigosa neprimerno vedenje.
ZSŠDI izraža svoji članici NK Kras Repen solidarnost in vso podporo. Istočasno pa preveva celotni izvršni odbor velika zaskrbljenost, saj smo bili športniki v Italiji prepričani, da so podobni dogodki, ki so se dogajali in pojavljali v preteklosti, že davno potisnjeni v zakotje zgodovine.

Za ZSŠDI
Predsednik Ivan Peterlin