JADRANJE - VELA

Lošinj, 7.11.2015

Pokal Lošinja: Tinej Sterni (Sirena) šesti, Jan Pernarčič (Čupa) deveti

* SLO - Na Malem Lošinju se je konec tedna odvijala regata v razredu Optimist »17. Pokal Lošinja«, na kateri je nastopilo pet jadralcev prve ekipe TPK Sirena, trije mladinci in dva kadeta. Tekmovanje je bilo na izredno visoki kavostni ravni, saj se ga je udeležilo, poleg najboljših hrvaških jadralcev za katere je bilo to prva kriterijska regata za sestavo reprezentanc za nastop na EP in SP, tudi lepo število jadralci iz Italije, Slovaške, Češke in Poljske. Organizatorju je v treh dneh uspelo v odličnih vremenskih in vetrovnih pogojih izpeljati vseh devet predvidenih plovov.
V visoki konkurenci 120 jadralcev je zmagal poljak Filip Milozewski. Tineju Sterniju je zmaga ušla prav zadnji dan, saj je po prvem dnevu vodil in bil drugi dan še na drugem mestu. Tretji dan pa je v dveh plovih imel nekaj smole zaradi obrata vetra v svojo škodo, tako da se je na koncu uvrstil na vsekakor odlično 6. mesto, saj je bilo prvih sedem jadalcev zaobjetih v samih 12 točk razlike. Zelo dobro se je izkazal tudi mladi Luca Centatto, ki je končal na 46. mestu (8. kadet in 1. med letniki 2006). Ostali Sirenini jadralci pa so se tako uvrstili: 50. Leo Filipovič, 69. Jan Zuppin ter na 100. mestu mladi kadet Iztok Kalc.
Tako je regato komentiral Sirenin trener Robert De Lucia: »To je bila nedvomno ena boljših regat v zadnjih letih, tako glede jadralnih pogojev kot glede profesionalnosti regatnega odbora, ki je uspel v treh dneh izpeljati vseh devet plovov. Za vse nas je bila to izredno pozitivna izkušnja in mislim, da se je bomo naslednje leto spet udeležili. Tinej je imel lepe možnosti za zmago, ampak mu je ponovno zmanjkalo nekaj sreče. Kar je najbolj pomembno pa je to, da kot ekipa stalno napredujemo in z rezultati potrjujemo, da delamo na pravi poti. Odlično je jadral tudi Luca Centazzo, ki je bil kot eden najmljaših na regati po prvem dnevu 3. med kadeti. Nato ga je neizkušenost na tako kakovostnih regatah postavila na končno a vseeno odlično 8. mesto med kadeti.«
Druga Sirenina ekipa optimistov pa se je konec tedna udeležila Martinove regate v Izoli, kjer pa niso upeli, zaradi popolnega brezveterja, izpeljati niti ene regate.
----------------------------------------
Od petka, 6. novembra, do nedelje, 8. novembra so optimisti JK Čupa jadrali na Malem Lošinju na 17. Pokalu Lošinja. V treh dneh so z lepim vetrom opravili vseh devet predvidenih plovov. V konkurenci 117 mladih krmarjev iz Poljske, Hrvaške, Češke, Slovaške in Italije se je med jadralci JK Čupa najboljše odrezal Jan Pernarčič, ki je zasedel odlično 9. mesto. Giorgia Sinigoi je bila 19., Elena Lo Cascio 59., Saša Pahor 83. in Rok Golemac 89.

-> lestvica (pdf)