SMUČANJE - SCI

Trst - Trieste, 14.12.2015

Predstavitev mladinskih tekmovalnih ekip ZSŠDI

* SLO - V prostorih Stadiona 1. maja v Trstu je bila predstavitev mladinskih tekmovalnih smučarskih ekip, ki so se je udeležili mladi tekmovalci, trenerji in predstavniki društev Brdine, Devina in Mladine. Prisotni so bili tudi presednik ZSŠDI Ivan Peterlin (njegov podrav objavljamo v celoti), predsednik pokrajinske zmučarske zveze Alessandro Messi, načelnica smučarske komisije pri ZSŠDI Sabina Slavec in kot gostja naša najboljša smučarka Katrin Don.
Uspeli večer je vodil Evgen Ban.

ZDRUŽENE SMUČARSKE EKIPE ZSŠDI 2015/16
Kategorija Baby/Miški: Francesco Slavich (letnik 2006, SK Devin, kategorija baby 2), Tea Strani (2005, SK Devin, miške 2), Anja Glavina (2004, SK Devin, miške 2), Maks Škerk (2004, SK Devin, miški 2), Emil Kerpan (2007, ŠD Mladina), Gaia Del Latte (2004, ŠD Mladina), Luka Žetko (2004, ŠD Mladina), Julian Sudano (2006, SK Brdina, baby 2), Christian Taucer (2008, SK Brdina, superbaby 2). Trenerja: Jernej Skok in Matej Štolfa.
Kategorija dečki/naraščajniki: Caterina Sinigoi (letnik 2003, deklice 1, SK Devin), Enrico Slavich (2003, SK Devin, dečki 1), Nikola Kerpan (2003, ŠD Mladina), Alan Taucer (2002, SK Brdina), Chiara Valdemarin (2003, SK Brdina). Trener: Aleš Sever.

Po Primorskem dnevniku (15.12.2015)

* SLO - Sezona smučarskega svetovnega pokala so že v polnem teku. Tudi mednarodni (FIS) »vrtiljak« se je že zavrtel. 20. decembra pa se bo začela tudi sezona deželnih FISI tekem. »Prva naj bi bila na sporedu 20. decembra v Sappadi. Pogojnik je obvezen, saj je snega le za vzorec,« je na Stadionu 1. maja v Trstu pred včerajšnjo predstavitvijo smučarskih tekmovalnih ekip, ki bodo v novi sezoni nastopale pod okriljem smučarske komisije Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI), dejal predsednik SK Brdina Marco Piccini. V letošnji sezoni so naša tržaška smučarska društva SK Brdina, SK Devin in ŠD Mladina sestavila združeno ekipo v kategorijah baby/miški in dečki/naraščajniki. Dogovor med društvi je »blagoslovil« predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin: »Zediniti moči, programe in gledišča kar nekaj društev, ni enostavna stvar in tega se vsi prav dobro zavedamo. In vendar: ob dialogu se da marsikaj zgraditi in tako je nastala ta skupna pobuda,« je poudaril Peterlin in mladim smučarjem svetoval: »Trenirajte, tekmujte in bodite nekaj!«.
Na predstavitvi združenih smučarskih ekip - športno-družabni večer je vodil »showman« Evgen Ban - je delu in trudu slovenskih smučarskih klubov na Tržaškem namenil kar nekaj pohvalnih besed predsednik tržaške pokrajinske smučarske zveze FISI Alessandro Messi, ki je obenem predstavil delovanje mladinske ekipe pokrajinske zveze, s katero nastopa tudi alpska smučarka openske Brdine Katrin Don. Donova je bila sinoči na Stadionu 1. maja posebna gostja večera. V pogovoru z Evgenom Banom je Katrin enostavno ter zrelo povedala, »da je smučanje težak šport«. »Tako vedno pravi moj oče (Andrej),« je poudarila in mlade smučarje pozvala, »naj svojo smučarsko pot razvijajo z dobro voljo, željo in pozitivnimi občutki.« Katrin Don je s temi vrlinami letos prvič stopila na najvišjo stopničko v slalomu na mednarodni FIS tekmi v kategoriji mlajših mladink.
»Zvezde« večera so bili mladi smučarji in smučarke, ki jih je Ban pred občinstvo poklical enega za drugim. Prvi na vrsti so bili babyji in miški s trenerjema Jernejem Skokom in Matejem Štolfo. »Z najmlajšimi smo opravili približno trideset smučarskih dni. Komaj čakamo, da bomo tudi tekmovali,« je dejal trener Jernej Skok. Starejšo skupino dečkov/deklic oziroma naraščajnikov/naraščajnic je predstavil trener Aleš Sever. »Letos smo zaradi težav (čakali so na dogovor med društvi op. av.) začeli sezono nekoliko kasneje. Pa tudi ekipa je manj številna, kot smo pričakovali. Nekateri so se pač zaradi različnih razlogov odločili za druge sredine. Ne glede na to smo opravili skoraj štirideset smučarskih dni, čeprav razmere niso bile idealne,« je dejal Sever.
Zadnjo besedo je imela načelnica smučarske komisije ZSŠDI Sabina Slavec (prebrala je tudi pismo predsednika deželne zveze FISI Lojzka Popoviča), ki je »materinsko« svetovala najmlajšim smučarjem ... »Pomislite, koliko trenirate. Pomislite, kako se zjutraj zbujate zelo zgodaj in koliko truda vlagate v ta šport. Pa pomislite na vaše starše, ki vas podpirajo. Nikoli ne pozabite na šolo. Prepričana sem, da vas bo ta šport vzgojil v delovne in vestne ljudi.«
Post scriptum: na smučarsko sezono s(m)o vsi pripravljeni. snega pa še ni. Pa tudi visoke temperature niso v veliko pomoč. (jng)

Pozdravni nagovor predsednika ZSŠDI, Ivana Peterlina

Dragi prijatelji!
Prinašam vam vesel – smučarski pozdrav izvršnega odbora Združenja slovenskih športnih društev v Italiji. Pozdrav naj pomeni predvsem priznanje naporom vseh odbornikov in priznanje razmišljanjem, da “Skupaj zmoremo!” Zediniti moči, programe in gledišča kar nekaj drzuštev, ni enostavna stvar in tega se vsi prav dobro zavedamo. In vendar: ob dialogu se da marsikaj zgraditi in tako je nastala ta vaša skupna pobuda.
Zbrali ste se danes tu predvsem zato, da javnosti razkrijete svoje programe, da nam predtavite svoja pričakovanja, ki naj bodo tudi pričakovanja vseh nas. In kaj pravzaprav pričakuje ZSŠDI predvsem od vas, dragi tekmovalci? Predvsem to, da se potrudite in da s solidnimi nastopi izkažete svojo hvaležnost vsem, ki vam omogočajo, da lahko nastopate na tako organizirani tekmovalni ravni! Bodite hvaležni svojim staršem, trenerjem, društvom, ki so se domenila za ta projekt in vsem, ki vas spremljajo. Bodite ponosni na vas same! Trenirajte, tekmujte in bodite nekaj!
Vzemite za zgled športnico – smučarko, ki je danes tu z vami. Katrin Don: odlična dijakinja in odlična športnica. To mora biti tudi vaše stalno vodilo! Vsem želim srečno in uspešno sezono 2016.


Il saluto del presidente dello ZSŠDI – Unione delle associazioni sportive slovene in Italia, Ivan Peterlin

Cari amici!
Vi porto il saluto da parte dello ZSŠDI – Unione delle associazioni sportive slovene in Italia, un saluto particolarmente sentito in quanto parliamo di un’iniziativa caratterizzata dall’unione delle forze di vari club sciistici. “Insieme si può!”: questo è un po’ lo slogan che accompagna la vita della nostra Unione, uno slogan che lancia l’idea che solo con delle collaborazioni di vasto respiro si riesce raggiungere degli obiettivi degni di menzione di una visibilità più vasta.
Vorrei spendere qualche parola nei confronti degli attori principali del progetto che oggi ci viene presentato: mi rivolgo soprattutto a voi, atleti, su cui spalle graverà il peso maggiore della riuscita di tutti i programmi elaborati dai vari club, dagli allenatori, accompagnatori e soprattutto dai vostri genitori. Siate riconoscenti a tutti coloro che vi sostengono e che vi danno la possibilità di poter praticare lo sci a livello agonistico così ben organizzato.
Prendete l’esempio da Katrin Don che oggi è venuta a farvi visita per sostenere anche da parte sua l’iniziativa. Katrin è bravissima a scuola ed è una bravissima sciatrice. E’ questo il comportamento di vita che dovete assimilare e portare avanti a tutti i costi. Auguro a tutti una stagione sportiva piena di successi ed un 2016 pieno di risultati positivi.

Foto: Lako