SMUČANJE - SCI

Prosek, 15.12.2015

Tiskovna konferenca: predstavili letošnjo tekmovalno smučarsko sezono

* SLO - Tekmovalno sezono 2015/16 v alpskem smučanju je smučarska komisija ZSŠDI (načelnica je Sabina Slavec) v sodelovanju s predstavniki tržaških slovenskih smučarskih klubov predstavila včeraj popoldne v kavarni Adriaenergy pri proseški obrtni coni.

Po Primorskem dnevniku (16. decembra 2015)

* SLO - Deželne tekme Fisi, Primorski smučarski pokal in Zamejsko smučarsko prvenstvo. Predstavniki tržaških slovenskih smučarskih društev SK Brdina, SK Devin in ŠD Mladina imajo polne roke dela. In skrbi. Še največja (skrb) je, ali bo (končno) snežilo.
Tekmovalno sezono 2015/16 v alpskem smučanju je smučarska komisija ZSŠDI (načelnica je Sabina Slavec) v sodelovanju s predstavniki tržaških slovenskih smučarskih klubov predstavila včeraj popoldne v kavarni Adriaenergy pri proseški obrtni coni. Deželno prvenstvo Fisi se bo začelo z nedeljskim veleslalomom v Sappadi. Nadaljevalo pa s tekmo (slalom za kategorijo dečkov/naraščajnikov), ki jo bo organiziral SK Brdina (Pokal Brdina) v Forniju di Sopra v sredo, 6. januarja. Tekmo za deželno prvenstvo Fisi bosta organizirala tudi SK Devin in ŠD Mladina. Kriško društvo bo 21. februarja organiziralo veleslalom za kategorije mladincev, članov in veteranov. Organizatorji so izbrali progo Varmost v kraju Forni di Sopra. SK Devin pa bo deželno tekmo Fisi (slalom za kategorijo dečkov naraščajnikov) organiziralo 27. februarja na smučarski progi Priesnig C na Trbižu v Kanalski dolini. Na deželnih tekmah Fisi bo barve naših klubov branila združena ekipa (v kategoriji baby/miški in dečki/naraščajniki), ki bo nastopala pod okriljem smučarske komisije ZSŠDI (predstavili so jo v ponedeljek zvečer na Stadionu 1. maja v Trstu, poročilo pa si lahko preberete v včerajšnji tiskani izdaji našega dnevnika).
Včeraj so obenem predstavili Primorski smučarski pokal (PSP), ki je letos že enajsti po vrsti (9. čezmejni). Odgovoren za triletni projekt PSP, ki ga bodo organizirali pod okriljem ZSŠDI in Notranjsko-primorske regije, je predsednik Devina Dario Štolfa. »Triletni projekt se bo zaključil prihodnje leto. Nato bomo sedli za mizo in zasnovali novo sodelovanje oziroma nadgradili obstoječe,« je napovedal Štolfa. Predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin je poudaril pomen sodelovanja med slovenskimi klubi s tukajšnje strani meje in iz matične Slovenije. Podobnega mnenja sta bila tudi Tomaž Ban (predstavnik SKGZ) in predsednik smučarskega kluba Kras iz Sežane Enzo Jedrejčič, ki je predstavljal smučarje Notranjsko-primorske regije. »Vsako leto zabeležimo na štirih tekmah Primorskega pokala od tisoč do 1300 startov, kar ni od muh,« je še poudaril Štolfa. Tudi letos bosta dve tekmi PSP v Italiji, drugi dve (vsakič veleslalom) pa v Sloveniji. Prva (Pokal Nova) bo 24. januarja v Forniju di Sopra. Organizator bo SK Brdina. Drugi veleslalom bo 31. januarja v Cerknem (8. Miškotov pokal). Organizator bo SK Kalič. Sledila bo tekma na Javornikih 20. februarja (Pokal Javornik, organizator SK Javornik). »Če ne bo snega, bo tekma v smučarskem središču v Cerknem, kjer si lahko pomagajo z umetnim zasneževanjem,« je dodal Štolfa. Četrta in zadnja preizkušnja bo že 28. Pokal prijateljstva treh dežel 28. februarja v Forniju di Sopra (glavni organizator SK Snežnik, pomagala pa mu bosta koroški klub Šentjanž in SK Devin). Novost letošnje izvedbe PSP je, da bodo na skupni lestvici upoštevali najboljše tri izide. Vsak smučar pa bo prispeval točke za klub na društveni lestvici.
V koledar tekem bo tudi v letošnji sezoni že tradicionalna tekma Kekec na smučeh, ki jo bo 14. februarja v Forniju di Sopra organiziral SK Devin. »Kekec« bo letos mednarodnega značaja. Nastopali pa bodo le smučarji, ki obiskujejo smučarske šole. »Želimo si, da bi ta tekma postala neke vrste smučarski praznik otrok,« so želje predstavnice Devina Nadje Kralj.
Nagrajevanje Primorskega pokala bo kot običajno spomladi. »Nagradili bomo tudi najbolj zveste smučarje, ki so tekmovali na zadnjih treh izvedbah. Želimo si, da bi v prihodnje razširili PSP in medse povabili smučarske klube z območja hrvaške Reke, kjer bi tudi organizirali eno od tekem. Že letos jih bomo povabili na naše tekme kot posebne goste,« je še povedal Štolfa.
Še nekaj nejasnosti je okrog Zamejskega smučarskega prvenstva. »Neuradno je na sporedu 5. in 6. marca. Lokacija pa Forni di Sopra. Morda pa bomo spremenili tako datum kot kraj dogodka,« je povedal predsednik Mladine Erik Tence. (jng)

Foto Lako


Od leve: Enzo Jedrejčič, Sabina Slavec, Dario Štolfa


Tomaž Ban


Ivan Peterlin


Sabina Slavec, Erik Tence


Nadja Kralj


Marko Piccini