Tanja Romano
 

Športna disciplina: kotalkanje

Rojena: 10. januarja 1983 v Trstu

Šolska izobrazba:
osnovna šola: slovenska šola Oton Župančič pri Sv. Ivanu v Trstu;
nižja srednja šola: slovenska šola Sv. Ciril in Metod pri Sv. Ivanu v Trstu;
višja srednja šola: slovenski Znanstveni licej F. Prešeren v Trstu; nato Pedagoški licej A.M. Slomšek v Trstu; univerza: Pedagoška fakulteta v Trstu

Začetek kotalkarske kariere: 1988, ŠD Polet Opčine

Sedanji klub: ŠD Polet Opčine

Krstni nastop v italijanski mladinski reprezentanci:
1995, Francija, Evropski pokal, kadetinje, 1. mesto

Krstni nastop v italijanski članski reprezentanci:
2.4./10.2002, Wuppertal (Nemčija), svetovno prvenstvo: 6. v obveznih likih; 4. v prostem programu; 1. v kombinaciji

Tanja Romano se je s kotalkanjem začela ukvarjati pri petih letih (1988) pri ŠD Polet. Njen prvi trener je bil ljubljanski strokovnjak Peter Brlec, ki jo je vadil do leta 1997. Leto kasneje sta jo trenirala Elvia Vitta in Mojmir Kokorovec, leta 1999 pa samo Mojmir Kokorovec.

Tanja je že od začetka vzljubila ta šport, pokazala velik talent in se je že v najmlajših letih uveljavila na državni ravni. Že kot začetnica se je uvrstila kot druga na italijanskem prvenstvu in to uvrstitev ponovila tudi v letih 1994, 1995, 1996 in 1998. Kot kadetinja je leta 1996 in jeunesse leta 1999 osvojila italijanski naslov. Že leta 1995 je kot naraščajnica tekmovala za italijansko kadetsko reprezentanco in osvojila 1. mesto na evropskem pokalu v Franciji, leto kasneje pa se je na evropskem mladinskem prvenstvu v Rosetu degli Abruzzi v Italiji uvrstila na 2. in 3. mesto. Leta 1997 je na EP v Bordeauxu osvojila evropski naslov v obveznih likih in v kombinaciji, leto kasneje je bila na EP v nemškem Hanauu prva v kombinaciji in druga v prostem programu. Leta 1999 je na svetovnem prvenstvu v Brisbannu v Avstraliji med mladinkami osvojila 2. mesto v kombinaciji in 3. v prostem programu.

Oktobra leta 2000 je na evropskem mladinskem prvenstvu v kraju Lloret de Mar pri Barceloni v Španiji osvojila med mladinkami zlato kolajno v kombinaciji, srebro pa v obveznih likih in v prostem programu.
V letu 2001 je zaradi poškodb malo nastopala.

Leta 2002 je prestopila v člansko kategorijo. V Riminiju je na državnem prvenstvu osvojila zlato v kombinaciji in srebro v prostem programu, oktobra pa ji je uspel veliki met: na svetovnem prvenstvu v Wuppertalu v Nemčiji je osvojila zlato kolajno v kombinaciji.

Leto 2003 je bilo za Tanjo zares navdušujoče. Na italijanskem prvenstvu julija v Trstu je osvojila prvo mesto tako v prostrem programu kot v kombinaciji.V obveznih likih je bila peta. Septembra je bilo v Trstu na sporedu evropsko prvenstvo. Tanja je navdušila številno občinstvo in osvojila zlato kolajno tako v prostem programu kot v kombinaciji, v obveznih likih pa je bila šesta. Na svetovnem prvenstvu novembra v Argentini je kronala svoje izredno uspešno leto in se povzpela na najvišji stopnički tako v prostem programu kot v kombinaciji. V obveznih likih je bila osma. V prostem programu je Tanja očarala 7.000 gledalcev in sodnike, ki so jo nagradili za brezhiben in težak nastop kar s petimi "deseticami". Konec novembra je v Ljubljani za svoje izredne uspehe dobila Bloudkovo plaketo.

Leta 2004 se je nadaljevala uspešna serija Tanjinih nastopov tako na športnem področju kot na raznih prireditvah in tudi TV oddajah.
- 16. januarja je KD Škamperle od SV. Ivana priredila večer s Tanjo Romano.
- 12. februarja je bil sprejem pri predsedniku republike Italije Ciampiju, na katerem je predsednik podelil priznanja 57 svetovnim prvakom, med katerimi je bila tudi Tanja.
- 16. februarja je v Devinu prejela priznanje Juventussi 2003.
- Marca je bil troboj v Pamploniji v Španiji, na katerem je Tanja zmagala v prostem programu.Konec marca je v Červinjanu prejela priznanje Italijanske kotalkarske in rolkarske zveze.
- 1. junija je na italijanskem prvenstvu v Bologni v obveznih likih osvojila 4. mesto.
- 17. julija je v Pescari na državnem prvenstvu osvojila 1. mesto tako v prostem programu kot v kombinaciji.
- 26. julija je bila gost oddaje Telequattro "Diamoci del tu".
- Od 15. do 20. septembra je bilo v Zuerichu evropsko prvenstvo, na katerem je bila v obveznih likih 5., v prostem programu in v kombinaciji pa je osvojila 1. mesto.
- 23. septembra je bila v Rimu skupno z lokostrelcem Ilariom Di Buojem in s strelko Valentino Turisini "simbol" dežele Furlanije Julijske krajine na predstavitivi European Youth Olympic Festival, ki bo leta 2005 v Lignanu Sabbiadoro.
- 21. oktobra je v Trstu prejela Zlato zvezdo CONI za leto 2002.
- Od 20. do 28. novembra je bilo v Fresu (Kalifornija, ZDA) svetovno prvenstvo, kjer je bila Tanja osma v obveznih likih, v prostem programu in kombinaciji pa je osvojila zlato kolajno.

Leto 2005 se je za Tanjo začelo v znamenju ekshibicijskih nastopov. Junija je na državnem prvenstu v obveznih likih osvojila 7. mesto, v prostem programu pa je zmagala, kljub temu da je komaj sanirala poškodbo. Septembra je bilo v Padovi evropsko prvenstvo, na katerem je Tanja premočno osvojila zlato kolajno tako v prostem programu kot v kombinaciji. V obveznih likih pa je bila sedma.
Naša kotalkarica je novembra v Rimu dodala svoji že itak bogati karieri še en prvenec: zmago na svetovnem prvenstvu tako v prostem programu kot v kombinaciji (v obveznih likih je bila osma). Potrdila je tako velik uspeh iz leta prej v ameriškem Fresnu. Uspeh v Rimu pa je bil še večji, saj je Tanja z navdušujočim nastopom očarala tako občinstvo kot sodnike, ki so ji vsi po vrsti dodelili prvo mesto in prvič na svetovnih prvenstvih tudi desetico v umetniškem slogu.

Sezona 2006 je bila za Tanjo dokaj težavna, ob koncu pa skoraj navdušujoča. Stalno so jo mučile bolečine v hrbtu, tako da je morala odpovedati nastop na italijanskem prvenstvu, ki je bilo julija v Roccarasu pri Aquili. Na evropskem prvenstvu, ki je bilo konec avgusta v Monzi, je nastopila zaradi še ne sanirane poškodbe slabo pripravljena in je v prostem programu osvojila le srebrno kolajno, v kombinaciji pa je bila tretja, kar je bilo seveda za trikratno svetovno prvakinjo vse prej kot dober dosežek. Tanja pa je kljub temu ostala optimsitično razpoložena in je za svojo najpomembnejšo preizkušnjo leta, nastop na svetovnem prvenstvu, pripravila zahtevem program, s katerim se je nato decembra tudi predstavila v španski Murcii. Nastop na svetovnem prvenstvu se je zanjo začel porazno: bila je le 20. v obveznih likih. Tudi to je ni potrlo, takoj si je opomogla v kratkem programu (short), da bi nato suvereno odpravila z vsemi tekmicami tudi v dolgem prostem programu. Ne samo, poskrbela je še za podvig: zmagala je tudi v kombinaciji, čeprav je bila v obveznih likih šele dvajseta.

Sezona 2007 se je za Tanjo začela s prepričljivo zmago na tradicionalni manifestaciji za Trofejo Noain v španski Pamploni, kjer je po slabšem kratkem programu premagala v dolgem programu vse tekmice in se uvrstila na prvo mesto pred Španko Sanchezovo. Na italijanskem prvenstvu v obveznih likih, ki so bili junija v Bologni, se je morala zadovoljiti s 13. mestom. Sicer pa se ve, da Tanja v tej disciplini ni med najboljšimi. V prostem programu, ki je bil julija v Roccarasu, je potrdila svojo premoč, z odličnim nastopom premagala vse tekmice in osvojila zlato kolajno tudi v kombinaciji. Zaradi preutrujenosti in poškodbe se je odpovedala nastopu na evropskem prvenstvu avgusta v Parizu. Tudi zato, da bi se temeljito pripravila za svetovno prvenstvo novembra v Avstraliji. Tu je po 11. mestu v obveznih likih v kratkem in še posebno dolgem programu očarala s svojim nastopom sodnike in občinstvo, si prislužila kar nekaj desetic. Bil je to po splošnem mnenju kotalkarskih strokovnjakov najboljši ženski nastp vseh časov. Tanja je tako osvojila zlato kolajno v prostem programu in v kombinaciji. To je bilo njeno že enajsto zlato odličje na svetovnih prvesntvih (5 v prostem programu in 6 v kombinaciji).

V sezoni 2008 je Tanja zaradi poškodbe, ki jo je vseskozi mučila, preskočila skoraj vsa tkemovanja in osredotočila vso pripravo na svetovno prvenstvo novembra v Tajvanu. Čeprav je morala na treningih marsikdaj zaradi bolečin stisniti zobe, je prišla v Tajvan dobro pripravljena. V obveznih likih je osvojila 11. mesto kot leto prej v Avstraliji. Že v kratkem programu pa je, kljub napaki sredi vaje, pokazala vse svoje sposobnosti in nato v dolgem programu s krasnim nastopom, s katerim si je prislužila tudi več desetic, zanesljivo osvojila prvo mesto. To pa ji je omogočilo, da si je prislužila zlato tudi v kombinaciji. To je že 13. zlata kolajna Tanje na svetovnih prvenstvih (6 v prostem programu in 7 v kombinaciji). Rekord vseh časov.

Po več letih absolutne premoči se je morala Tanja leta 2009 na svetovnem prvenstvu v nemškem Friburgu zadovoljiti z drugim mestom v prostem programu, prva pa je bila v kombinaciji. Zmagala je Italijanka Debora Sbei. Vse leto so jo mučile poškodbe, tako da se ni mogla primerno pripraviti na to prvenstvo. Vseeno pa bi lahko zmagala tudi v prostem programu, toda sodniki so bili do nje preveč strogi.

Tudi v letu 2010 so Tanjo vseskozi mučile poškodbe. Na deželnem prvenstvu maja na Opčinah je v prostem programu zasedla le 3. mesto in je bila druga v kombinaciji. Nastopila pa je poškodovana. Na italijanskem prvenstvu v Roccarasu se je morala v prostem programu zadovoljiti z drugim mestom za Deboro Sbei, bila pa je prva v kombinaciji. Sbeievi pa se je oddolžila v začetku decembra na svetovnem prvenstvu v Portimau na Portugalskem, kjer je zanesljivo zmagala v prostem programu in bila druga v kombinaciji.

Za te uspehe je prejela vrsto priznanj.
Bila je desetkrat naša najboljša športnica (v letih 1997, 1999, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 in 2010), leta 2000 je prejela je priznanje Juventussi, ki ga športni časnikarji FJK podelijo najboljšim mladim športnikom, in še vrsto drugih odlikovanj. Za osvojitev svtovnega naslova 2002 v Nemčiji je bila deležna številnih sprejemov. Tudi leta 2003 je bila za osvojitev članskega evropskega in svetovnega naslova deležna številnih priznanj. Tega leta je prejela tudi Bloudkovo plaketo. Leta 2004 pa jo je skupno s ostalimi 57 svetovnimi prvaki sprejel predsednik republike Italije Carlo Azeglio Ciampi. Leta 2005 je dobila (kot prva) posebno priznanje Društva športnih novinarjev Slovenije kot najboljša zamejka, oziroma najboljša športnica med Slovenci, ki živijo zunaj matične države.Tudi v naslednjih letih je bila deležna vrste sprejemov in priznanj.